Het is weer tijd voor glühwein!!

Het is weer tijd voor glühwein!!

November 29, 2020

Het is bijna december en het begint alweer koud te worden.. Soms lekker, maar zo nu en dan verlangen wij toch echt wel weer naar een heerlijke zomerzon om op te warmen!

Zo verandert ook de wijnkeuze weer in dit seizoen, de fruitige rosé maakt plaats voor een volle rode wijn enz. 

Mede door de situatie rondom Covid-19 verandert voor ons ook de dagelijkse invulling en zijn we veel buiten. Nu het dit weekend een stuk verder is afgekoeld was het heerlijk om een middag buiten te zijn, maar de behoefte om even goed op te warmen werd alleen maar groter!

Nog voordat we binnen waren kregen wij het geniale (wat ons betreft dan ;) ) idee om glühwein te gaan maken! Nee, geen goedkope fles in de supermarkt maar een echte homemade, biologische glühwein.

Als je een redelijke wijnverzameling hebt zoals wij, wordt het al wel lastig om de goede wijn te kiezen. Jaja, ik weet het… Luxeprobleem.

Belangrijk is dat je een zachte en fruitige wijn kiest. Wij hebben het dit weekend geprobeerd met een Zweigelt, Gamay & een blend van Barbera, Pinot Nero en Croatina. Beetje luxe wel voor een glühwein maar ik moet je toch wel bekennen dat je het verschil proeft!

Gelukkig is het maken van de glühwein vrij simpel en kan je al snel gaan genieten. Ohja, wij zijn er nu ook achter dat je heerlijk slaapt na het drinken van een paar kopjes ;)

Wat heb je nodig voor één liter glühwein?

 • 1 liter rode wijn naar keuze
 • 6 – 8 kardemonpeulen
 • 8 – 10 kruidnagels
 • 8 pimentkorrels
 • 3 steranijs
 • 1 kaneelstokje
 • 2 theelepels korianderzaad
 • 1 onbehandelde sinaasappel
 • Biologische kristalsuiker
 • ½ citroen

 En nu aan het werk!

 1. Was de sinaasappel & citroen onder heet water en snijd in dunne plakjes.
 2. Verwijder de zaden uit de kardemonpeulen en bewaar deze.
 3. Doe de kruiden in een vijzel en maal deze grof.
 4. Doe nu de rode wijn met sinaasappel & de kruiden in een pan en verwarm deze langzaam. Het is belangrijk dat de temperatuur niet boven de 75c komt want dan verdampt de alcohol!
 5. Voeg naar smaak de citroen en suiker toe, en genieten maar!

 

Tip: Wij hebben een deel van de suiker & de citroen vervangen door een huisgemaakte citroenlimonade en wat huisgemaakte, biologische Grand Marnier.

Heb je nou zo’n zin gekregen in een kop glühwein maar geen zin om zelf dit heerlijke recept in elkaar te zetten? Wij zouden VinoFera niet zijn als wij onze smaak & passie niet met jou zouden delen!
Je vindt hier de link naar onze home made, biologische glühwein!