Wat is nou een natuurwijn??

Wat is nou een natuurwijn??

April 05, 2020

Wat is het?
Ja, je leest het goed! Natuurwijn is een redelijk nieuw concept omtrent een nieuwe soort wijn dat we nu een aantal jaar kennen. Ondanks dat het een nieuw concept lijkt, is het toch echt iets uit de oudheid. Natuurwijn is eigenlijk wijn die wordt gemaakt op een manier waarop wijn duizenden jaren lang werd gemaakt. Echt waar?! Ja, echt waar! Het old skool wijnmaken, puur natuur. Zonder chemische hulpmiddelen en tovertrucs die tegenwoordig worden toegepast om wijnen ‘mooier’ en commerciëler te maken. Wat het verschil je met (niet-)biologische wijn? Dat lees je zo! 

Natuurwijn vs wat jij normaal gesproken drinkt
Tja, we kunnen het niet ontkennen. We hebben ons allemaal schuldig gemaakt aan het drinken van ‘gewone’ wijn, omdat we simpelweg vaak ook niet bekend zijn met de opties die er zijn en het daadwerkelijke smaak- en kwaliteitsverschil. Gelukkig zijn wij er nu! 

Wat het verschil dan is? Laten we beginnen bij het begin: bij de groei van de druiven in de wijngaard. Bij een natuurwijn mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ook het gebruik van mest wordt vermeden. Als je onze blog hebt gelezen van ‘Waarom biologisch?’ dan zal dit je erg bekend in de oren klinken. Dit komt namelijk erg overeen met biologisch geteelde druiven. Daar worden ook geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en laat men de natuur z’n gang gaan. Dit klopt ook, want voor natuurwijn is het een vereiste dat de druiven biologisch geteeld zijn. 
Een andere overeenkomst tussen biologische en natuurwijn is dat er handmatig wordt geoogst. Op deze manier kan er gedetailleerd en schoner worden gewerkt, wat betekent dat je alle slakjes, torretjes en aangetaste druiven er met de hand uit kan pikken. Hoe gaan we dan verder? Met de vergisting!

Vergisting
Na het oogsten worden de druiven geperst of gekneusd en kan de vergisting beginnen. Vergisting is het proces waarbij suiker wordt omgezet in alcohol. Net als in biologische wijn, wordt het gebruik van sulfiet vermeden. Als je goed hebt opgelet in onze vorige blog, dan weet je dat sulfiet wordt gebruikt om de wijn te stabiliseren en bacteriën te doden. Oh ja, en een hoog gehalte hiervan zorgt voor hoofdpijn de volgende dag. Ook is sulfiet een conserveringsmiddel dat ervoor zorgt dat de wijn langer houdbaar is. Bij ‘gewone’ wijn worden de druiven al voor de vergisting gezwaveld om wilde, druifeigen gisten te doden. Meer zwavelen = meer sulfiet = meer hoofdpijn de volgende dag. Dus nee, het is niet gek dat je een kater hebt na het drinken van een ‘normale’ fles wijn ;). Zwavel gaat ook oxidatie tegen, dit geeft een sherry-achtige geur aan wijnen. Bij natuurwijnen wordt er gebruik gemaakt van een ander middel om te vergisten: namelijk wilde gisten. Dit gebeurt ook bij biologische wijn. Moeder Natuur gaat daar lekker haar gang. Dit is dan ook een tijdrovend en risicovol proces. Je kan van tevoren nooit inschatten hoe de natuur te werk zal gaan. Maar ja, voor wat hoort wat!

Troebele wijn
Daar is hij dan! Het verschil met de biologische wijn. Het troebele karakter. Als de natuurwijn klaar is met gisten, mag hij niet met hulpmiddelen helder worden gemaakt. Wat wel gebeurt bij biologische wijn. Bij natuurwijn wordt de wijn overgestoken naar een ander vat nadat de vaste delen en dode gisten naar de bodem zijn gezakt. Ondanks dat er minimaal gefilterd mag worden, zal de natuurwijn altijd troebel zijn. En nee, dit is dan geen schimmel! Voor veel mensen is dit namelijk een reden om geen natuurwijn te kopen. Ze ontnemen zichzelf een ware wijnervaring. Het is zeker het proberen waard. Als een wijn de echte ‘pure taste of happiness’ is, is het wel de natuurwijn! 

Wil jij een natuurwijn proberen? Kijk dan in onze Wineshop!