Waarom biologisch drinken?

Waarom biologisch drinken?

February 21, 2020

In de afgelopen jaren hebben we het met zijn allen steeds meer over gezond en bewuster leven. Maar wat is nou echt gezond of bewust als we in het weekend weer net zo makkelijk een glas of een fles wijn achterovergooien waar we niet over nadenken!? 
Als je een wijn nou eens écht onderzoekt, kom je al snel een hoop stoffen tegen die we eigenlijk niet eens binnen willen krijgen!
Maar goed, wij plaatsen dit artikel niet om je bang te maken voor niet biologische wijnen, maar juist uit te nodigen om eens een biologische te proberen!
Gelukkig zijn veel producenten in de afgelopen jaren al veel milieubewuster geworden waardoor we tegenwoordig meer biologische wijnen kunnen vinden.

Kan je het proeven?
Een vraag en/of opmerking die we vaak krijgen is of je meteen kan proeven dat het biologisch is. Ook al zouden we misschien beter nee kunnen zeggen, het antwoord is toch echt JA! Tot een tijd geleden probeerden wij zo nu en dan een biologisch glas wijn en dan.. ja, het is wijn. Wij waren niet overtuigd.
Gelukkig zijn we er in het Italiaanse Toscane achter gekomen dat er toch écht een gigantisch verschil is tussen ‘gewone’ en biologische wijnen, dat we on er meer in zijn gaan verdiepen.
We zijn meer naar kleine familiebedrijven gaan kijken en wij vielen keer op keer in een nieuwe smaaksensatie & verbazing.
Dus op het moment dat we dit schrijven durven we echt met trots te zeggen dat je het verschil wél proeft! Maar net als een “normaal” glas wijn moet je gewoon een mooie wijn uitkiezen. 

Insect? Welkom! 
Het proces van het maken van een biologische wijn begint natuurlijk al bij de aanplant. Eigenlijk nog daarvoor. Een wijnproducent met aandacht en passie voor zijn (biologische) wijnen zal ook veel aandacht voor zijn land en bijbehorende dieren en insecten hebben.
Waar de “normale” producenten pesticiden gebruiken om insecten bij de plant weg te houden, nodigt de biologische producent deze juist uit.
Hoe mooi is het als je met deze natuur kan samenwerken? Ik denk dat we wel mogen aannemen dat het bij de vroegere romeinen ook nog zonder pesticiden ging. En als wij de verhalen zo mogen geloven, hadden ze daar geweldige wijnen!

Wanneer wél biologisch?
Wanneer een producent zijn land en planten biologisch behandelt kan hij zijn wijn nog niet meteen biologisch noemen. Vanaf het moment dat de druif klaar is om geplukt te worden begint pas het echte werk. Aldus een producent in de Toscane: “Iedere dag lopen wij in de heuvels, knijpen we in de druiven, we proeven ze. Soms wekenlang. Pas op de dag dat wij overtuigd zijn van de druif gaan we plukken. Nee, niet met machines. Het hele dorp loopt leeg en staat tussen de planten!” Toen wij dit aanhoorden kregen we nog zonder een wijntje te hebben geproefd, veel meer respect voor de producent en zijn wijnen! 

Het proces dat daarop volgt bepaald eigenlijk of de wijn biologisch genoemd mag worden. Er mag in dit proces niet worden ingegrepen met conserveringsmiddelen e.d.. Het proces is dus veel preciezer en riskanter dan bij andere wijnen. De producent mag enkel gebruik maken van gisten, bacteriën of enzymen van minimale hoeveelheden. De meeste producenten waar wij contact mee hebben gebruiken dit zelfs helemaal niet!

Sulfiet
Een uitzondering in dit proces is sulfiet, sulfiet is een stof die oxidatie verhindert, de groei van organismen voorkomt & werkt ontsmettend Ook al is dit een uitzondering, het maximum ligt wel vele malen lager dan de hoeveelheid in ‘ gewone’ wijnproductie. Ook in dit geval zijn er steeds meer wijnen te vinden waar geen sulfieten meer aan toegevoegd zijn.
Een leuk voordeel voor de mensen onder ons die de 30 gepasseerd zijn.. Veel minder tot geen hoofdpijn de volgende dag wanneer je weer eens iets te veel wijntjes hebt gedronken!
Sommige noemen het een fabel omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor is, wij kunnen je beloven dat we het al meermaals heb mogen ondervinden! 

We hebben nu wel genoeg theoretische punten besproken over de biologische wijnen, maar toch willen we een paar dingen benoemen om je uit te nodigen voor een heerlijk biologisch wijntje!

Wijn heeft een hogere kwaliteit
Wij zijn voornamelijk in Rotterdam te vinden en zie daar eens aan de praat te raken over wijn met een echte Rotterdammert. “De wijn is rood, wit, rosé, goed of slecht!”
Heel simpel, een biologische producent heeft veel meer aandacht & passie voor zijn wijnen en werkt met veel precisie. We kunnen dus wel ellendig lang praten over de punten van een wijn, maar de kans dat deze Rotterdammert zegt dat de wijn goed is, is vele malen groter!
De kwaliteit ligt echt veel hoger! 

Gezond?
Ik denk dat we maar kunnen blijven “lullen” over wat wel en niet vast staat, wetenschappelijk is bewezen enz enz.. Daar zijn namelijk vele discussies over.
Maar als we gewoon even nadenken, echt maar 2 seconden.. Dan snappen we met zijn alle toch wel dat een tros druiven met pesticiden een stuk minder gezond is dan eenzelfde tros zonder? En ja.. Dat is toch wat we uiteindelijk drinken.

Milieu?
Heel belangrijk aspect, en het biologische proces heeft hier veel (positieve) invloed op t.o.v. niet biologische producenten, is het milieu. Maar als je dit leest neem ik aan dat je al het bovenstaande al hebt gelezen toch? Do we need to say more?
Wij zijn in ieder geval overtuigd! Probeer je er binnenkort eentje? Wellicht kunnen we je wel wat aanraden!

*Geniet, maar geniet biologisch.