Hoe herken en koop je een goede wijn?

Hoe herken en koop je een goede wijn?

March 03, 2020

Een wijn kiezen kan ontzettend moeilijk zijn! Vroeger stond ik als kind met een paar gulden in de hand in de snoepwinkel te kijken naar al die dozen snoep. Wat moeilijk was het om daar te kiezen! Dat gevoel wat ik daar als kind had, dat heb ik nu nog steeds als volwassene. Maar dan met ander snoepgoed. Wijn! Zoveel verschillende soorten, smaken, kwaliteiten en etiketten op een paar meter. Hoe moet je in vredesnaam zo snel kiezen? En wanneer maak je de juiste keuze? Daar kom je eigenlijk achter wanneer de fles al geopend is. Maar wij proberen je er met dit artikel in ieder geval mee te helpen!

Als we het over wijn hebben, hebben we het over goede wijn & lekkere wijn.
Met regelmaat krijgen wij de vraag, wat is nou de lekkerste wijn die jullie hebben liggen. Hier kunnen wij heel snel antwoord op geven, maar het antwoord verschilt toch echt per persoon. Smaak is natuurlijk persoonlijk. Wat jij lekker vindt hoef ik weer niet lekker te vinden en andersom.
Een wijn waar je bijvoorbeeld €100,- voor betaald kan dan wel perfect gemaakt zijn, hij hoeft niet bij jou in de smaak te vallen. Als wij een wijn proeven dan gaan we ook meteen onderscheiden, hoe moeilijk dan ook: 1. Is de wijn goed gemaakt, oftewel een goede wijn. 2. Vind ik de wijn lekker, oftewel de persoonlijke smaak.
Wanneer we met een groepje gaan proeven dan zijn we het over 1 vaak wel eens, over 2 nooit! Onmogelijk!

Een goede wijn?
Het verschil tussen goed en lekker is denk ik wel duidelijk. Maar dan, wanneer is een wijn goed? Simpel, ga maar eens veel wijnen proeven.. Dan hoeven wij het niet eens uit te leggen! J
Een goede wijn is in balans, is vaak wat complexer dan een minder goede wijn. Ga er eens rustig voor zitten en wals de wijn door je mond. Je zult snel merken dat er bij een goede wijn meer smaken op zullen vallen. Dit maakt een goede wijn soms ook echt interessant en uitdagend! Wanneer we een goede wijn gaan proeven hebben we het ook wel over een abc’tje. Afdronk, Balans & Complexiteit.

Afdronk
De afdronk van een wijn staat voor de mate waarin de smaak na het doorslikken blijft hangen, soms lijkt het of de smaak dan zelfs pas echt tot zijn recht komt. We proeven de wijn met de mond en via de neus ook voor we hem doorslikken. Maar hierna kan je dus nog eens positief verrast worden!

Balans
Bij balans gaat het echt om het samenkomen van vele elementen, middels de gulden middenweg. O.a. de zuren, zoetheid, rijpheid van het fruit, tannines, houtgebruik en aroma’s zijn elementen die allemaal in balans samengevoegd moeten worden. Is de wijn goed in balans, dan springt geen van deze elementen er echt uit! Belangrijk is wel dat je let op de soort druif. Een Sangiovese die goed in balans is zal alsnog een hele andere smaak en opbouw hebben dan een Merlot die goed in balans is!

Complexiteit
Voor ons de allerleukste! Hier kunnen wij echt rustig voor gaan zitten. Hier gaat het puur om alle smaken die je kunt waarnemen in een wijn, soms wel meerdere lagen met zijn eigen smaken. Neem eens een goed glas wijn en probeer te beschrijven wat er in je opkomt!
Waar een simpele wijn vaak maar één of slechts enkele smaken en geuren te bieden heeft, heeft een complexe wijn een breed scala hieraan! 
Ruik eens aan de wijn, en nee.. Niet te voorzichtig zoals we ooit bij scheikunde geleerd hebben! Maar even een flinke teug zuurstof vanuit je wijnglas door je neus! Wat ruik je?
Neem vervolgens een flinke slok wijn, nee niet meteen doorslikken! Wals hem door je mond, voeg wat stuurstof toe en adem weer door je neus.
Wat ruik je nu? Dat kan weer iets heel anders zijn.
Nu ga je echt proeven, welke smaken komen er in je op? Slik de wijn door en blijf proeven, blijft de smaak hangen? Komen er andere smaken naar boven en ga zo maar door.. 
Ieder moment kan zijn eigen smaak hebben. Oftewel lekker complex! J

Is goede wijn per definitie duur?
Wat is duur? De een vindt €10,- voor een fles al veel, een ander geeft er met gemak €50,- aan uit. Dus echt een antwoord is hier niet op te geven.
Maar goed, bij een dure wijn kunnen we ervan uit gaan dat deze beter is. Maar het blijft de kunst om per prijsklasse de goede wijnen eruit te pikken.
Uit onderzoek blijkt ook wel dat het bij een fles wijn onder de €5,- niet of nauwelijks om kwaliteit gaat. Voor het importeren van een fles wijn ben je alles bij elkaar al gauw €2,- kwijt aan transport, accijns en btw. Dan nog eens een euro voor de fles en het bottelen. Dus blijft er €2,- over voor de hele aanplant, onderhoud, het hele proces en uiteraard nog voor de producent! Hier is dus weinig ruimte voor kwaliteit.
Een kwaliteitssprong tussen de €5,- en €10,- is dan ook gigantisch! Hier zit qua kwaliteit veruit het meeste verschil in.
Boven de €10,- stijgt de kwaliteit uiteraard nog veel verder, maar uiteindelijk gaat het ook om reputatie en branding. Dus welke wijn is dan weer de beste?

Hoe weet je nu voor de aankoop of een wijn goed is?
Als je alles hierboven gelezen hebt, mag het wel duidelijk zijn dat dit ontzettend moeilijk is en blijft. Je weet het pas zeker wanneer je de fles opent, of zelfs wanneer je de wijn een aantal uur hebt laten “ademen”.
Het blijft dus vooral een kwestie van proberen en ervaring opdoen.
Er zijn natuurlijk wel een paar punten waar je op kunt letten alvorens een wijn te kopen, die je er ook mee kunnen helpen.
De prijs, je weet nu dat het vrijwel onmogelijk is om onder de €5,- kwaliteit te kopen. De prijs is dus in zekere zin te gebruiken als maatstaaf voor de kwaliteit.

De kans dat jij de eerste bent die een wijn proeft is ook zeer klein. Maak dus gebruik van de mening en ervaring van anderen! Er zijn voldoende middelen aanwezig om deze te verzamelen en te achterhalen of een wijn ook echt een goede wijn is!
Wellicht is een wijn ook wel beoordeeld door een kenner en zijn er punten toegekend?

En dan wellicht nog wel de belangrijkste optie, zorg dat je je wijn haalt bij iemand die zijn wijnen kent. En er ook echt iets over kan zeggen.
Of iemand nou een webwinkel of fysieke winkel heeft die gespecialiseerd is in wijnen maakt niet uit. Feit is dat kwaliteit voor dergelijke winkels belangrijk is om de klanten tevreden te houden.
Vind je het moeilijk om de smaak te bepalen? Zorg dan dat je het ergens koopt waar iemand je ook kan helpen. In de webshop van www.vinofera.nl kun je van vroeg tot laat even een appje sturen. Is de vraag complex dan maakt de medewerker snel tijd vrij om je even te bellen en te helpen. Wellicht is het simpel en dan is er binnen enkele minuten al antwoord op de app.

Dus, weet je het niet? Kies niet alleen!

Benieuwd naar onze topwijnen? Hoe moeilijk het ook is, wij hebben voor jou een top-5 samengesteld!